Inicio Notícies Dinamització Lingüística Torrent et regala llibres i valencià

Torrent et regala llibres i valencià

9 min read

Patricia Sáez: “Volem aprofitar l’arribada al món d’un nou membre i l’alegria que això suposa per a donar-los la benvinguda i l’enhorabona i obsequiar-los amb un regal per partida doble: el foment de la lectura i el primer contacte amb el valencià”

 

Des de l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià de l’Ajuntament s’ha posat en marxa la campanya ‘Torrent et regala llibres i valencià’, la qual té una doble finalitat: fomentar la lectura i crear un primer contacte de les famílies amb el valencià. Així, amb motiu del naixement d’un nadó o nadona, es fa arribar als pares este obsequi, un llibre en valencià,  perquè considerem que parlar-los en valencià és un regal, per això s’ha triat el lema “Parlar en valencià és un regal”. Durant la roda de premsa de presentació de la campanya s’ha fet entrega dels primers llibres a Mª Carmen Carrasco, qui ha col·laborat en els videos promocionals de la campanya juntament amb la seua parella.

S’adreça a totes les famílies de Torrent, tant a les valencianoparlants com a les que no ho són per a conscienciar, les primeres, de la importància de la decisió de parlar en valencià als fills i transmetre la nostra llengua de generació en generació i que no es perda i en el cas de les famílies que no són valencianoparlants de regalar-los l’oportunitat de conéixer, estimar i aprendre el valencià, la llengua pròpia dels torrentins i torrentines.

Este primer contacte de les famílies amb el valencià és important perquè les decisions que es prenen en les primeres edats de vida dels infants són claus per al futur dels xiquets, per al futur del valencià i per a fomentar la transmissió intergeneracional de la llengua.

L’Ajuntament de Torrent és conscient de la responsabilitat que té quant a administració pública per a fomentar l’ús del valencià i que queda molt per fer quant a la promoció i normalització de l’ús de la nostra llengua. Les dades de l’última enquesta quant a ús del valencià feta pública per la Conselleria que és del 2015 reflecteixen que un 49% de la població valenciana encara no és capaç de parlar en valencià i un 27,6% que no l’entén gens o poc. Els percentatges encara són més alts en el cas d’escriure i llegir: el 65% de la població valenciana no és capaç d’escriure en valencià i el 47,1 tampoc no ho és de llegir. Amb tot, tres quartes parts de la població major de 15 anys declara entendre bastant bé o perfectament el valencià (72,4%). Per tant, està clar que queda molt per fer.

Per això, l’Ajuntament du a terme a través de l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià moltes campanyes de promoció social del valencià en la ciutat. I amb esta campanya pretén fer reflexionar les famílies sobre el paper tan fonamental que tenen quan prenen la decisió de parlar en valencià als fills. Per això, Patricia Sáez, la regidora d’Educació i  Dinamització Lingüística ha declarat: “Volem aprofitar l’arribada al món d’un nou membre i l’alegria que això suposa per a donar-los la benvinguda i l’enhorabona i obsequiar-los amb un regal per partida doble: el foment de la lectura i el primer contacte amb el valencià, i així aconseguir que la nostra llengua estiga present en les seues vides”.

Els llibres de l’editorial Bromera que s’han triat per a la campanya són ‘Ma mare’ i ‘Mon par’e, cada família amb un nou membre nascut enguany rebrà un llibre d’esta sèrie, són llibres adreçats a infants molts menuts per això són de tapa dura, amb pestanyes per a interactuar amb els xiquets així que estos puguen,  i a més per a poder llegir-los-els des de ben menudets en família.

Els llibres van embolicats amb un paper amb lèxic en valencià propi dels infants (bressol, pipa, bolquer, arrossegall…) i amb una etiqueta que destaca el lema fonamental de la campanya: “Parlar en valencià és un regal”.

La campanya va acompanyada de dos vídeos fets pel Gabinet de Premsa de l’Ajuntament que reforcen eixe missatge, un primer que vol captar l’atenció sobre una nova campanya municipal i que es va difondre al llarg de la setmana passada i l’altre que s’ha presentat hui en què ja es defineix l’estructura i la finalitat de la campanya de promoció lingüística.

A tots els nadons que han nascut enguany fins ara els enviarem l’obsequi per correu i els que naixeran a partir d’ara rebran el regal quan les famílies vinguen a empadronar-los.

Ver más artículos relacionados
Ver más en Dinamització Lingüística

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

También le puede interesar

El festival Arrels de Torrent plena l’Auditori en els seus concerts de clausura

Al llarg de la setmana importants intèrprets del panorama nacional i internacional han ofe…