Inicio Notícies Medi Ambient Unes Falles igualitàries i sostenibles a Torrent

Unes Falles igualitàries i sostenibles a Torrent

9 min read

La ciutat ha presentat el cartell que representa a les festes josefinas de 2020 i les campanyes Got Faller i La Reciclà

Tres falles disposaran de Punts Violeta Humans durant la setmana de festes

Després que les Falleres Majors de Torrent donaren el tret d’eixida a les Falles 2020 en la Crida el passat cap de setmana, la capital de l’Horta Sud es prepara per a viure un programa fester replet d’activitats. Així, aquest matí s’ha presentat la imatge de les Falles 2020 a Torrent, unes festes que posen l’accent en valors tan importants com la sostenibilitat, la igualtat i la no violència.
L’alcalde Jesús Ros, el regidor de Festes, Pascual Martínez, el vicepresident 1r de Junta Local Fallera de Torrent, Miguel Requena, i la regidora d’Igualtat, Marina Olivares, han detallat les festes josefinas que enguany comptaran amb la innovadora campanya “Got Faller”, una aposta del consistori per a respectar el medi ambient i la sostenibilitat i el cartell de la qual ha sigut dissenyat per Eugenio Simó. També van assistir els dissenyadors del cartell de la campanya Falles de Torrent 2020, Miguel H i González Piris, i Amparo Mora, representant a Caixa Rural Torrent, entitat col·laboradora de les festes falleres de la ciutat. D’aquesta manera es repartiran 4.000 gots entre les 29 comissions torrentines, “seguint el deixant d’algunes falles que ja van dur a terme l’any passat aquesta iniciativa i que volem fomentar perquè s’incorporen totes les comissions”, ha manifestat el regidor.

“Pretenem convertir el got en una icona, que després de les festes la gent puga donar-los ús o guardar-ho i col·leccionar-ho com a record”, ha explicat Martínez.
D’altra banda, l’Ajuntament de Torrent també s’ha adherit a la companyia La Reciclà, de Ecovidre. Es tracta d’una campanya de conscienciació i col·laboració activa dirigida a augmentar els nivells de reciclatge d’envasos de vidre durant la celebració de les festes falleres.

La imatge de les Falles d’enguany ha sigut dissenyada per Miguel H i González Piris, artistes amb una dilatada trajectòria en el món del disseny. “El cartell és un homenatge a la indumentària valenciana, més concretament al vestit de torrentí, ja que, encara que en una època es va deixar de portar, a Torrent sempre es va vestir fent-ho seu i sent un referent en la festa fallera”, ha ressaltat Miguel H. Per part seua, González Piris ha subratllat “que l’important era comunicar de manera ràpida i donar-li a la indumentària valenciana la importància que es mereix”. En aquest sentit, per primera vegada, el cartell anunciador de les Falles de Torrent el componen dues imatges individuals: un faller i una fallera.

Igualtat en les Falles de Torrent
Un any més, el consistori fomenta la igualtat en les festes josefinas i convoca els Premis Violeta. Es tracten d’uns guardons creats des de la Delegació de la Dona de l’Ajuntament de Torrent en col·laboració amb la Junta Local Fallera que reconeixeran amb tres premis els monuments de totes aquelles comissions que no facen ús d’un llenguatge sexista, dignifiquen el paper de la dona dins de la festa fallera i eviten escenes amb la dona com a objecte sexual. “Entre els objectius, els Premis Violeta pretenen acabar amb les desigualtats entre homes i dones dins del món faller, així com contra la LFTBIfobia”, ha ressaltat la regidora d’Igualtat, Marina Olivares.

Una altra de les novetats d’aquest 2020 són els Punts Violeta Humans, una iniciativa que des de l’àrea d’Igualtat s’ha plantejat a les Falles, quatre d’elles s’han adherit: Lope de Rueda, La Cotxera, Camí Reial i Escultor Vicente Pallardó, perquè voluntaris o voluntàries de la comissió, després de rebre un curs formatiu, puguen detectar situacions de conducta masclista o de LGTBIFobia i poder actuar. “Es tracta d’una iniciativa nova i que es dirigeix al col·lectiu faller, ja que reuneix moltes persones, i pretenem que es convertisca en un referent”, ha argumentat la regidora.

Agenda fallera
El programa d’actes fallers ve carregat d’activitats, així ho ha explicat el vicepresident 1r de Junta Local Fallera de Torrent, Miguel Requena, que ha remarcat que “l’any passat va ser un any de canvis, canvis que van rebre un gran acolliment entre els fallers i falleres i, per això, hem decidit repetir-los enguany”. D’aquesta forma, l’Ofrena es tornarà a celebrar en un dia, el lliurament de premis de JLF serà el dia 17 al matí i l’acte homenatge a San José i la Nit del Foc (dia 18). Com a gran novetat enguany, les comissions falleres podran participar en una cercavila que es realitzarà per a anar tots junts a l’acte del lliurament de premis, que tindrà lloc en la plaça Unió Musical. Requena ha subratllat que tant l’Ofrena com l’homenatge a San José i la Nit del Foc van ser tot un èxit en les passades Falles, “i aquest any segur que el superarem”.

 

Ver más artículos relacionados
Ver más en Medi Ambient
Los comentarios están cerrados

También le puede interesar

Continuen les obres de millora del barri de l’Alter

Les actuacions s’emmarquen en la primera fase del Projecte de Reurbanització de l…