Icono Icono Versió accessible es altres idiomes
Logotipo de Infotorrent

Notícies

BIM

Lorenzo Silva, Rodrigo Cortés, Marta Robles i Rafa Lahuerta, protagonistes de la tercera edició de “Torrent Històrica”
Lorenzo Silva, Rodrigo Cortés, Marta Robles i Rafa Lahuerta, protagonistes de la tercera edició de “Torrent Històrica”
,

Lorenzo Silva, Rodrigo Cortés, Marta Robles i Rafa Lahuerta, protagonistes de la tercera edició de “Torrent Històrica”

novembre 12, 2021

Rodrigo Cortés serà nomenat Cònsol Honorari del festival “per haver aconseguit participar en una forma d’expressió popular que ens fa interessar-nos vivament per la cultura”


Lorenzo Silva, autor de Castellano, protagonitzarà una trobada amb el públic i un club de lectura


Marta Robles ens contarà les passions carnals dels reis espanyols que van canviar la història del nostre país


Rafa Lahuerta i Miquel Nadal, guanyadors dels dos últims premis Lletraferit, bussejaran en el passat de València


Una divertida batalla d’escriptors posarà punt final a la tercera edició de Torrent Històrica, que tindrà lloc entre el 18 i el 21 de novembre

Jesús Ros: “És un festival jove, però ja és un clàssic per la seua qualitat”

Torna “Torrent Històrica” per a celebrar la tercera edició i el seu retrobament amb el públic. I ho fa amb autors nacionals de primera fila, com Lorenzo Silva, Rodrigo Cortés, Marta Robles o Rafa Lahuerta. Totes les trobades del públic amb els autors tindran lloc en l’edifici de l’Antic Mercat entre el 18 i el 21 de novembre. Els actes es podran seguir també a través de streaming pels següents canals: YouTube de l’Ajuntament de Torrent, Facebook de l’Ajuntament de Torrent i YouTube de Torrent Històrica. La programació es pot consultar en torrenthistorica.com.

Lorenzo Silva, Rodrigo Cortés, Marta Robles i Rafa Lahuerta, protagonistes de la tercera edició de “Torrent Històrica”
Un començament valencià

Seran els dos últims guanyadors dels Premis Lletraferit, Rafa Lahuerta i Miquel Nadal, els qui obriran foc en la jornada del dijous. Tant Noruega com Càndid miren arrere per a analitzar la desaparició de barris concrets de la ciutat de València i avaluar els canvis que el pas del temps produeix en la seua fisonomia en els àmbits socioeconòmic i urbanístic.

Els seguirà Marta Robles, que ens parlarà de reis que van aprofitar la corona per a esprémer la vida i gaudir de capritxos vedats a la resta dels mortals. Ells i elles van anar deixant una gran quantitat d’episodis amorosos o senzillament sexuals en la rebotiga de la nostra història.

 

Los comuneros i Pelayo, protagonistes del divendres

El prolífic i admirat Lorenzo Silva ha demostrat que no solament les seues novel·les de gènere negre triomfen, sinó que també és capaç de brillar en clau històrica. Castellano, que relata la revolta dels comuners i la batalla de Villalar, allà pel 1521, és la crònica d’un somni d’orgull i llibertat enfront de l’ambició i la cobdícia de governants intrusos. Abans de la seua trobada amb el públic, Silva participarà en un club de lectura.

Després, José Ángel Mañas, autor de l’aclamada Historias del Kronen i autor de ¡Pelayo!, una revisió de la figura del rei dels gots que va iniciar la Reconquesta, conversarà amb Luis Zueco, qui en El cirujano de almas retrata un jove que encarna el naixement de la medicina moderna a Espanya en temps de Napoleó.

Per a posar fi a la vesprada, Separatta Teatre protagonitzarà l’espectacle Fuera de las pàginas, en el qual els personatges prendran l’escenari per a dialogar amb els seus creadors. Aquesta performance també tancarà la vesprada del dissabte.

Un dissabte ple d’autores

Les escriptores seran protagonistes de la jornada del dissabte. Al matí, amb el club de lectura sobre l’escriptora nord-americana Dana Gynther, autora d’Els banys de l’almirall. A la vesprada, la primera trobada estarà protagonitzada per Isabel Barceló i Eva María Marcos. Totes dues escriptores han retratat amb destresa i rigor les vides de tres dones que van deixar petjada en la història. Barceló, a Lucrecia Borgia, i Eva María Marcos a Josefina Bonaparte i a Martha Washington.
A continuació, Carla Montero i Montserrat Iglesias també miraran al passat per a parlar sobre les seues històries. Montero ha ambientat la seua, El medallón de fuego, al Berlín de 1945. Tan sols cinc anys després transcorre La marca del agua, en la qual Montserrat Iglesias evoca el fantasma de l’Espanya buidada en un lloc anomenat Hontanar que prompte serà negat per les aigües d’un pantà.

Lliurament del premi Cònsol Honorari a Rodrigo Cortés

Tancarà la jornada del dissabte la xarrada amb Rodrigo Cortés, director de cinema i novel·lista. La conversa girarà entorn d’un recorregut surrealista i crític de l’Espanya del segle XX. Un escenari valleinclanesc, que s’arreplega en Los años extraordinarios, i en el qual tenen cabuda l’arribada de la mar a Salamanca, els cotxes impulsats pel pensament, la guerra d’Alacant contra Espanya, els levitadors o un submarí que transita per túnels.

Després d’aquesta prometedora conversa, Cortés rebrà la distinció com a Cònsol Honorari de Torrent Històrica per la seua aportació a la cultura, des del rigor i la profunditat, però també per haver aconseguit participar en una forma d’expressió popular que ens fa interessar-nos vivament per la cultura.

Ruta històrica, batalla d’escriptors i taller per a xiquets

A més de les trobades amb autors, Torrent Històrica ofereix activitats de caràcter més lúdic, que es duran a terme el dissabte i el diumenge al matí. El dissabte es farà una ruta històrica per Torrent, que servirà per a descobrir l’origen de determinats racons pels quals passem habitualment. I per a recordar que enguany se celebra el 773 aniversari de la carta de poblament de la ciutat.

El diumenge al matí, els xiquets podran assistir a un taller de còmic. A partir del còmic Una historia de Torrent, comptada en sis actes i un epíleg, xiquets majors de sis anys podran crear una altra història de Torrent amb els seus propis dibuixos.

Tancarà la tercera edició de “Torrent Històrica” la batalla d’escriptors. Una activitat que garanteix diversió. Els escriptors Antonio Garrido, Jordi Llobregat, Eva María Marcos i Raúl Borrás s’enfrontaran per torns per a crear històries breus en tan sols quatre minuts! En la ronda final es formaran dos equips que s’alternaran per a crear històries a quatre mans. Les rialles estan assegurades.

Jesús Ros: “Torrent Històrica encaixa amb la nostra manera de fer les coses”

Durant la presentació de “Torrent Històrica”, l’alcalde de Torrent, Jesús Ros, ha subratllat “l’èxit del festival en edicions anteriors malgrat les dificultats. És un festival jove, però ja és un clàssic per la seua qualitat, que encaixa en la nostra manera de fer les coses, i per la seua capacitat d’atraure el públic”.

Susi Ferrer: “El premi Cònsol Honorari destaca per la rellevància dels seus guanyadors”

La regidora de Cultura de Torrent, Susi Ferrer, també ha fet referència a  “l’èxit, malgrat les dificultats, de les dues primeres edicions. Fins i tot en la segona, que va haver de ser en streaming i a través de vídeos gravats, el públic va gaudir després d’any i mig de pandèmia”. Ferrer també ha destacat la rellevància de la figura del cònsol honorari, “que ja té un palmarès envejable: Santiago Posteguillo, Rosa Montero i Rodrigo Cortés”.

 

Santiago Álvarez: “Un diàleg entre el present i el passat”

El director de “Torrent Històrica”, Santiago Álvarez, ha agraït a l’Ajuntament de Torrent el seu compromís amb el públic a través del festival: “Torrent és l’exemple de corporació que aposta per la cultura de la manera que ho fa; no solament per la marca, sinó també per la formació que posa a l’abast dels ciutadans, fet que contribueix a construir una societat millor”. Respecte a la imatge del festival, una escultura hel·lènica que parla per whatsapp, Álvarez ha explicat que aquest festival “fuig de la imatge tradicional, i en aquesta ocasió, hem volgut representar el diàleg entre el present i el passat, que és l’objectiu de Torrent Històrica”.

Marta Robles: “La cultura ens serveix per a conèixer el món i divertir-nos”

Ha tancat la presentació l’escriptora i periodista Marta Robles, qui també ha tingut paraules d’agraïment per a l’Ajuntament de Torrent, “per l’enorme esforç que està fent per a posar la cultura en un lloc preferencial. Jo aporte el meu granet d’arena per a acostar la cultura al públic. I el públic està responent molt bé després d’un temps de foscor”. I ha posat l’èmfasi a tornar a popularitzar la cultura: “Crec que és una cosa essencial, en el món de la cultura, arrabassar-li el grau de solemnitat que li havien posat alguns intel·lectuals, que tenen la idea que la cultura és cosa de pocs, que ha de contenir claus ocultes i ha de ser avorrida. És tot el contrari. Ens serveix per a conèixer el món i per a divertir-nos”.

Artículos Relacionados

This site is registered on wpml.org as a development site.