Inicio Notícies Cultura Els monstres valencians tornen a Torrent per Tots els Sants

Els monstres valencians tornen a Torrent per Tots els Sants

4 min read

Un any més, la campanya ‘Espanta la Per’ reivindica l’imaginari de la por autòctona amb tallers infantils i l’exposició “Vestir la Per”

Enguany, les Biblioteca de Torrent i el Museu Comarcal de l’Horta Sud celebra per quart any consecutiu en la campanya ‘Espanta la por! Per Tots Sants, monstres valencians’ amb una programació d’activitats dirigides a públic adult i infantil. La campanya naix des del Museu d’Etnologia de la Diputació de València i el objectiu principal és reivindicar, en relació a Tots els Sants, moment molt influït per la festa nord-americana d’Halloween, l’existència en l’imaginari valencià de monstres propis com l’Home del Saco, les bruixes, la Quarantamaula, el dimoni o el Car, així com fomentar la lectura de la literatura popular valenciana en les quals aquests personatges són protagonistes de rondalles i de llegendes.

Les disfresses dels 9 monstres valencians que formen part de la campanya ‘Espanta la por 2019’ han sigut elaborats per l’alumnat del Grau de Disseny de Moda de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD). L’exposició pot visitar-se en el Museu d’Etnologia de la Diputació de València fins al 5 de gener de 2020 i també existeixen 9 vídeos tutorials en el canal de Youtube del Museu Valencià d’Etnologia. (https://www.youtube.com/user/muvalenciaetnologia) que, de manera molt didàctica, ensenyen a les famílies i a les escoles com disfressar als més xicotets de la Quarantamaula, l’Home dels nassos o les bruixes més valencianes, entre altres.

Àmbit didàctic i infantil

El programa ha estat compost per tallers dirigits a escolars i famílies: L’activitat ‘Rodem històries de por als museus’ en els col·legis, tallers de disfresses de monstres valencians tant en el Museu Comarcal com a la Biblioteca Metre, una narració per a adults ‘Les tres morts de Batiste’ d’Almudena Francés i una gimcana en col·laboració amb Cucurucú Teatre, la EPA i la UMT.
La gimcana va partir de la plaça de la Unió Musical, va seguir a la biblioteca Metre on se’ls va entregar una bossa amb el berenar, batucada per l’avinguda en companyia de percussionistes de la UMT, van a la EPA seguint les pistes (monstres amagats, llibres, etc), Casa Cultura, Torre (història de l’emparedat amb José María). Acaba en el museu comarcal amb un ball de l’Ú i Dos.

Demà, per a celebrar el Dia de Tots els Sants, tindrà també lloc una actuació de albaes i balls*tradicionals, tradició torrentina del segle XV en homenatge als difunts.

 

Ver más artículos relacionados
Ver más en Cultura
Los comentarios están cerrados

También le puede interesar

El festival Arrels de Torrent plena l’Auditori en els seus concerts de clausura

Al llarg de la setmana importants intèrprets del panorama nacional i internacional han ofe…