Inicio Notícies Cultura Els amants del flamenc tenen una cita a l’Auditori de Torrent amb la nova edició del Festival de Flamenc

Els amants del flamenc tenen una cita a l’Auditori de Torrent amb la nova edició del Festival de Flamenc

8 min read

El Yiyo, Duquende, Juan de Pilar i Javier Forner, en un dels festivals de flamenc més consolidats en la Comunitat, del 22 al 24 d’octubre

El cartell d’aquesta edició es caracteritza per la seua heterogeneïtat quant a estils i formats. Així, l’encarregat d’inaugurar el festival serà El Yiyo, un dels balladors de flamenc amb més projecció en aquests moments que apunta a estrela dins i fora del tablao. Les característiques del seu ball, elegant però salvatge, i la força de la seua imatge, que atrau fotògrafs i marques de moda, l’han posat en el punt de mira com a model. Malgrat la seua joventut, des de fa ja alguns anys aquest jove ballador original, fresc i intensament racial està sent catapultat fins al cim del flamenc i ja ha aconseguit compartir escenari amb Estrella Morente, Miguel Poveda, Farruquito, Eva Yerbabuena i Pitingo, la qual cosa ha projectat a més la seua carrera a l’estranger, amb actuacions en ciutats com Nova York o París. Té només 23 anys i quasi quinze de trajectòria professional, i certes persones ja parlen d’ell com al nou Joaquín Cortés. Membre d’una família gitana procedent de Jaén, però sense antecedents artístics professionals, el seu art va ser pura intuïció i vocació. Als set anys, en una festa familiar, un ballador va descobrir el seu talent, el va fer el seu pupil i li va obrir la porta dels escenaris. Des de llavors, El Yiyo es dedica professionalment al ball. Ha sigut cap de cartell en més d’una vintena de muntatges i quan tenia només onze anys, ja va fer la seua primera gira internacional.

L’Auditori oferirà aquesta funció divendres que ve, 22 d’octubre a les 20.30 h.

D’un artista revelació, a un artista consagrat: Duquende, per a alguns l’hereu de Camarón, amb qui va debutar en els escenaris a l’edat de huit anys. Des de llavors va ser sol·licitat pels promotors i les cases discogràfiques, però els pares es van oposar al fet que es dedicara professionalment a la música a una edat tan prematura. En 1988 grava el seu primer disc i en 1992 inicia una brillant carrera que l’ha portat a actuar en els més importants teatres i auditoris espanyols. En 1996 es va convertir en el primer cantaor convidat a fer un recital en el Theâtre des Champs Élysées i des de llavors ha actuat regularment en aquesta sala parisenca. Duquende ha col·laborat amb grans guitarristes del flamenc actual, com Juan Habichuela, Tomatito, Juan Manuel Cañizares, Moraíto Chico i Vicente Amigo. En l’actualitat l’acompanya en les actuacions el guitarrista José Carlos Gómez. Paco de Lucía, que el va triar com a cantaor per a acompanyar-lo en les gires internacionals del seu grup, va declarar sobre ell: “A Barcelona teniu un monstre, Duquende, que posseeix la màgia del cant flamenc, la inspiració i la tècnica”. La seua discografia inclou una desena de treballs.

El recital que presenta Duquende està programat per al dissabte 23 d’octubre a les 20 h.

“El bolero se viste de flamenco” és el nou espectacle del guitarrista Juan de Pilar i el saxofonista Javier Forner, dos artistes de gran trajectòria professional que s’uneixen en aquesta aventura musical en la qual el bolero i el flamenc es donen la mà. Juan de Pilar és guitarrista flamenc i compositor internacional, col·labora amb diferents formacions de jazz i en l’actualitat es troba gravant el seu tercer disc amb guitarra solista; Javier Forner és saxofonista de jazz, encara que en 2019 es va consolidar com a saxofonista flamenc en obtenir el segon premi en el Festival Internacional de las Minas. En aquesta ocasió, es presenten els dos junts per a fer un recorregut pels boleros més emblemàtics i coneguts del repertori cubà, i compten a més amb la col·laboració especial de la veu flamenca de Pilar Pacheco i amb el percussionista Rafa Albolacio. A més, per a la seua actuació en l’Auditori de Torrent, han sumat a aquestes col·laboracions les d’un nodrit grup d’artistes convidats: les veus de Tomás de los Cariños i Mercedes Sayas, l’acordió de Carlos Sanchis i el ball d’Ana Lloris i Sara Santos.

El concert serà el diumenge 24 d’octubre a les 19 h.

Les entrades estan a la venda en la web de l’Auditori, www.auditoritorrent.com, i en les taquilles de l’Auditori, dijous de 17 a 20 h, i divendres d’11 a 13 h; amb la possibilitat a més d’adquirir les entrades en taquilla des de dos hores abans del començament de l’espectacle.

Ver más artículos relacionados
Ver más en Cultura
Los comentarios están cerrados

También le puede interesar

Torrent acull ‘Leyendas del deporte’, la reeixida mostra del Museu de l’Esport

Una exposició en l’ Antic Mercat reuneix prop de 300 objectes relacionats amb les grans ll…