Inicio Notícies Economia El ple de l’Ajuntament de Torrent aprova el Pla de Xoc contra el COVID-19 i els pressupostos de 2020

El ple de l’Ajuntament de Torrent aprova el Pla de Xoc contra el COVID-19 i els pressupostos de 2020

10 min read

En el marc de la crisi social, sanitària i econòmica pel COVID-19, el ple de l’Ajuntament de Torrent ha aprovat aquest matí el pressupost de 2020 que ascendeix a 59.550.000 €, la qual cosa suposa un increment d’1.957.000 €, un 3,39% respecte al de 2016. Es tracta d’un pressupost que s’ha fet pensant en les persones, augmentant significativament les partides per a polítiques de Serveis Socials, per a ajudes d’emergència, per a contractes que atenguen els col·lectius més vulnerables, per a futurs programes de formació i inserció laboral o per a programes de contractació directa. D’igual manera s’incrementen les dotacions en Sanitat, Educació, Cultura, Esport o Seguretat, entre altres.

El portaveu del grup socialista, Andrés Campos, ha destacat que “en aquests dies difícils que estem vivint, inevitablement els torrentins i torrentines es veuran perjudicats econòmicament. Per això, aportarem tot allò que permeta minimitzar l’impacte econòmic i social sobre la ciutadania, empreses i institucions. I per a això necessitem un document més ajustat a l’actualitat, sabent que vivim una situació excepcional i que haurem de fer quantes modificacions siguen necessàries per a atendre les famílies, als autònoms i a les empreses de la ciutat. En aquests moments la nostra prioritat són les persones i buscar solucions perquè ningú es quede arrere”.

Així, el pressupost de 2020 està centrat en pensar en les persones i en els col·lectius més vulnerables. Per això, el consistori ha augmentat la partida destinada a l’Assistència Social Primària, que passa de 2.418.112,83 € a 4.011.666,45 € amb un increment del 65,90%.

D’altra banda, la política econòmica creix posant l’accent principalment en programes formatius d’inserció laboral, o programes de contractació directa un augment del 22% respecte al 2016, fomentant la recuperació econòmica i laboral dels torrentins i torrentines.

Un altre dels punts forts dels pressupostos de 2020 és el capítol dedicat a Educació, integrat per diverses partides, que passa de 2.659.635,50 € a 3.373.930,66 € el que suposa un augment del 26,85%. En aquest punt s’inclouen els projectes de millora destinada al manteniment dels centres educatius, donant resposta a la demanda dels directors dels col·legis durant els últims anys.

Així mateix, s’amplien en un 9% les polítiques d’igualtat, millorant la prestació de serveis a Casa de la Dona. Augmenten també les polítiques de joventut en quasi un 12% i les polítiques mediambientals en més d’un 10%, demostrant així que es tracta d’un pressupost, social, compromés, sostenible i que manté i millora totes les polítiques de la ciutat. En aquest punt també creixen les ajudes als col·lectius que col·laboren dia a dia en la construcció d’aquesta ciutat en més de 3M€, amb subvencions a associacions socials, veïnals, o col·lectius econòmics, entre altres.

També creix la xifra per al pressupost de Protecció Civil passant de 145.801,88 € a 496.142,56 € amb un augment del 240,29%.

Abans de conducta a l’aprovació del pressupost de 2020, que ha tirat avant amb els vots a favor de PSOE i Ciutadans (Partit Popular, Compromís i Vox han votat en contra), l’alcalde Jesús Ros s’ha dirigit als grups recordant que “aquest pressupost és una eina útil que ens donarà agilitat per a poder resoldre els problemes que tenen els torrentins i torrentines”, un document que “naix per a donar-li vida a la ciutat i per a donar-li esperança i il·lusió a les persones, sabent que el seu Ajuntament està al seu costat i que farem tot el possible per a recuperar com més prompte millor la normalitat”.

‘Pla de Xoc contra el COVID-19’
Un altre dels punts que s’han tractat en el ple ha sigut el “Pla de Xoc contra el COVID-19”, que l’equip de govern va aprovar el passat 27 de març. D’aquesta forma, s’ha habilitat ja una partida pressupostària d’1.150.000 € destinada a ajudar a empreses, comerços locals, autònoms i famílies afectades per aquesta situació.

Campos ha recordat que fa escassos dies es va aprovar la liquidació del pressupost 2019; una liquidació que, com en exercicis anteriors, va tindre un significatiu superàvit de més de 1,6M€ i la incorporació de més de 10M€ de romanent de tresoreria. Així, “la gestió municipal duta a terme aquests últims anys ens permet ara utilitzar part del romanent a implementar mesures que ajuden als ciutadans, especialment a aquells que es troben en situació de risc econòmic i al teixit empresarial de Torrent”, ha assenyalat.

Amb aquest Pla de Xoc, l’Ajuntament de Torrent destina 1.000.000 € per a ajudes directes a empreses, comerços locals, autònoms, PIMES i famílies afectades pel coronavirus. I, d’altra banda, un segon paquet de mesures de 150.000 € centrat en l’increment de serveis destinats a reforçar la desinfecció i neteja, mesures preventives per a preservar la salut dels veïns i veïnes de Torrent, a més d’augmentar-se els contractes de serveis assistencials com l’ampliació de persones beneficiares del servei “Menjar a Casa”, la posada en marxa del “Telèfon Amic”; o fins i tot els programes d’activitats online que s’han iniciat per a les famílies durant aquests dies de confinament.

El ple de hui, que com sempre s’ha pogut seguir per les xarxes socials de l’Ajuntament, s’ha celebrat de manera telemàtica a excepció de l’alcalde Jesús Ros i els portaveus dels grups municipals, presents en el saló de plens. El mateix s’ha tancat amb un sentit minut de silenci en memòria de les víctimes del COVID-19.

Ver más artículos relacionados
Ver más en Economia
Los comentarios están cerrados

También le puede interesar

L’Ajuntament de Torrent reforça el servei d’atenció al ciutadà

S’ha habilitat un nou espai en la planta baixa de l’edifici de Ramón y Cajal, …